Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Denne sjefen flyr høyt

Flyplassjef Morten Ulsnes sørger for at både sikkerhet og drift er på topp ved Svalbard lufthavn. FOTO: Anders Fjellestad

Denne sjefen flyr høyt

Han vokste opp like ved Gardermoen. Da var ikke jobben som flyplassjef særlig langt unna for Morten Ulsnes (48).

– Jeg er vokst opp med flyduren fra Gardermoen, og flytrafikk var en del av mitt nærmiljø som ung, sier Morten Ulsnes.

Det luftige naboskapet gjorde at 48-åringen tidlig fattet interesse for fly, og etter hvert skaffet han seg også småflysertifikat. I 2002 startet han i Avinor, og deretter gikk ferden videre til Longyearbyen i 2005. Her begynte han som driftssjef ved Svalbard lufthavn Longyear. I april i fjor tok han over som flyplassjef. Med mildt sagt turbulente og iskalde værforhold, er det ikke bare-bare å drive flyplass i Longyearbyen.

– Vi har en lang vinter, men samtidig veldig motiverte folk og en god kultur for å løse problemer. Folk setter sin ære i å få det til, men ikke for enhver pris, understreker Ulsnes.

Som i januar og februar i år, da flytra­fikken nærmest var lammet i flere dager på grunn av mildvær, speilblank rullebane og sterk sidevind. Tross dette, ser flyplassen ut til å få like mange passasjerer i år som i rekordåret 2008. Og om snaue tre måneder, vender Norwegian atter en gang tilbake til øya.

– Det betyr økt aktivitet og inntekt for oss. Men det kan bli litt hektisk enkelte dager til våren, siden begge selskapene lander og letter omtrent samtidig. Det er en utfordring vi jobber med å løse, sier han.

Også SAS-krisen skapte hektisk aktivitet ute på flyplassen. Flyselskapet var tett på en konkurs, noe som ville fått store følger for flyplassen og Svalbard.

– For vår del var det om å gjøre å vite mest mulig, slik at vi kunne håndtere informasjonsbehovet. Vi hadde kontakt med Sysselmannen og Longyearbyen lokalstyre. For oss var det viktig å vite at regjeringen hadde en kriseplan, men vi visste lite om denne kriseplanen. Vi visste derfor ikke hvordan en storkonkurs ville slå ut, sier Ulsnes.

Han var likevel aldri nervøs. Det kan man ikke være i en så konjunkturbasert bransje som luftfarten. Og når Ulsnes ikke driver med luftfart, har han mer enn nok å henge fingrene i. Han har vært aktiv styret og barne-klatregruppa i Svalbard Turn, og han synger i Store Norske Mandskor. Familien er også hyppig ute på tur, det er ingen liten operasjon med fire unger.

– Det flotteste stedet for meg er Atomfjella med sine alpine topper. Det er fremdeles mange turer jeg gjerne skulle tatt, men samtidig blir en litt mer avslappet med tanke på tur etter noen år her. Den første tida vil en oppleve og se alt. Jeg savner den følelsen, og prøver å finne tilbake til den. Av og til finner jeg den, som når jeg kjører ut til flyplassen og ser panoramautsikten over Isfjorden, smiler han.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Verneverdige Susan

Her er damen som skal gjøre våre barnebarn stolte av sine polare røtter.

Før og etter

Snorre W. Steen har fått oppleve at livet er skjørt.

Usikker, men sikker

Malin (17) er engasjert ungdomspolitiker.

Reiser på slutt etter 33 år

Tove Bendiksen (41) har bodd i Longyearbyen siden hun var 8 år gammel. Nå er hun klar for å prøve noe nytt, og reiser på slutt.

Lærte norsk og ble guide

Russiske Iakov Lebedev (31) jobbet en sommer som guide i Pyramiden for tre år siden. Da han kom hjem til Russland bestemte han seg for å lære norsk. Tanken var å returnere til Svalbard.

Småbarnsmor med glimt i øyet

Kanskje var det utferdstrangen som fikk Ane Hammervoll Bjørsvik (40) til å flytte til Svalbard? Etter åtte år i Longyearbyen har hun ingen planer om å flytte til fastlandet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!