Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Den store klimareisen

Tyske Veiko Lehsten, norske Helena Gonzales Lindberg og indiske Bala er på Svalbard for første gang. FOTO: Geir Barstein

Den store klimareisen

– Mitt navn er Balathandayuthabani P., men du kan kalle meg Bala.

Han er fra Sør-India, studerer i Sverige og er nå på Svalbard for første gang for å studere global oppvarming, et emne han ble interessert i løpet av landsbruksstudier i hjemlandet. Men først må han bli vant til nedkjølingen.

– Hjemme i India er det 45 grader nå. Her er det fem. 40 graders forskjell er mye! konstaterer han og ler.

– Jeg foretrekker kraftig varme over kulde. Det kan du håndtere ved å drikke vann og sitte i skyggen, sier han.

Bala tar doktorgrad miljøvitenskap ved Lunds universitet og skal delta på et tidagers kurs på Kapp Linné. Han blir arrestert av læreren Veiko Lehsten, en forsker fra det mer tempererte Tyskland.

– Nei, nei, nei. Om det er kaldt er det jo bare å kle på seg mer. Det er begrenset hvor mye du kan kle av deg om det er for varmt, sier han.

– Du kan ikke kle av deg huden, skyter den norske doktorgradsstudent Helena Gonzales Lindberg, et tredje medlem av det internasjonale teamet som ankom byen på onsdag. Som statsviter har hun en helt annen innfallsvinkel til klimaendringer enn sine realfaglige kolleger.

– Jeg er veldig interessert i grenseområdet mellom vitenskap og politikk, sier hun, og er litt mer blasert på miljøet rundt Longyearbyen enn resten av gruppen.

– Det er jo ganske varmt her nå, og ikke sååå eksotisk. Det minner egentlig en del om Nord-Norge. Men jeg har lyst til å komme hit om vinteren, når det er snø og fullstendig mørkt, sier hun.

– Men denne utsikten er jo fantastisk, sier hun og peker innover veien gjennom Adventdalen, hvor gruppen til tider ble trakassert av hissige fugleforeldre som stupdykker gjennom lufta.

Klimaendringer har og får konsekvenser for dyrelivet i Arktis, og det er blant annet nettopp fugler som skal under lupen når de drar ut i felt.

– Vi skal se på hvordan noen av innsjøene her oppe tørker opp fortere enn før, noe som gjør fuglereir mer utsatt for rever. Vi vil også titte på hvordan vegetasjonen på Kapp Linné har endret seg over tid, sier tyske Lehsten.

Med doktorgraden snart i boks, planlegger Bala å flytte tilbake til India for å fortsatte forskningen på klimaendringer.

– Forandringene hjemme er ikke så store og dramatiske som det vi ser her i Arktis, men vi ser det for eksempel på endringer i regnmønsteret, sier han.

Siste nytt i Baksiden

Verneverdige Susan

Her er damen som skal gjøre våre barnebarn stolte av sine polare røtter.

Før og etter

Snorre W. Steen har fått oppleve at livet er skjørt.

Usikker, men sikker

Malin (17) er engasjert ungdomspolitiker.

Reiser på slutt etter 33 år

Tove Bendiksen (41) har bodd i Longyearbyen siden hun var 8 år gammel. Nå er hun klar for å prøve noe nytt, og reiser på slutt.

Lærte norsk og ble guide

Russiske Iakov Lebedev (31) jobbet en sommer som guide i Pyramiden for tre år siden. Da han kom hjem til Russland bestemte han seg for å lære norsk. Tanken var å returnere til Svalbard.

Småbarnsmor med glimt i øyet

Kanskje var det utferdstrangen som fikk Ane Hammervoll Bjørsvik (40) til å flytte til Svalbard? Etter åtte år i Longyearbyen har hun ingen planer om å flytte til fastlandet.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!