Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Den lange veien

Sven-Erik Svendsen (56) er født og oppvokst i Sandefjord. At han la ut på havet var derfor en helt naturlig handling. FOTO: Birger Amundsen

Den lange veien

Det bare skjedde en dag for to år siden. Uten varsel. Sven-Erik Svendsen tar dagene som de kommer, og gleder seg over hver eneste tur han kan gjøre seg ut i naturen.

Tekst:

Publisert:

– Se her, sier han, og klasker ei gammel skinnlue i bordet. Den en sort, litt slitt i toppen, men ellers i god stand.

– Den har tilhørt faren min, den gang han var på hvalfangst i Sørishavet.

Sven-Erik er stolt over lua, og trekker den nedover ørene så snart han stikker nesen utenfor døra. Knytte den under haka gjør han også. Men så er han da også en havets mann. Og som enhver annen sandefjording i en viss alder, føler han sterk tilknytning til hvalfangsten som ble drevet i den andre enden av kloden.

Selv har han hatt sine turer på den sørlige halvkula, og er vel tilfreds med å ha tråkket rundt på Syd-Georgia, selveste Øya i sør, som både faren og bestefaren hans i sin tid gjorde.

Etter nærmere 30 år på havet, fant Sven-Erik ankerfeste på Svalbard. Da hadde han seilt som servitør på elleve-tolv forskjellige passasjerferger.

Han ramser opp Color Line, Fred Olsen Line, Norway Line, Jahre Line, Fjord Line, Bergen Line, og enda noen flere. Ja, han hadde seilt så lenge og så langt at tanken på å gå i land fortonte seg fremmed.

Seks år er gått siden han landet sammen med kona og to barn, etter noen runder som hotellmanager på hurtigrutseskipet «Nordnorge». I Longyearbyen hadde han fått jobben som direktør for Radisson Blue, Polarhotellet, og Spitsbergen Hotel, Funken på Haugen. Med Spitsbergen Guesthouse, den gamle stormessa i Nybyen, så å si på kjøpet.

– Jeg hadde aldri bodd sammen med familien, og var spent på dette med å treffe dem hver dag til frokost og middag. Det hadde jeg aldri opplevd.

Sven-Erik smiler, og sier at det gikk helt fint, det.

Alt pekte opp og fram, inntil han for to år siden ble rammet av et epileptisk anfall. Han havnet på Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø, hvor det ble påvist at han hadde en kreftsvulst i hodet.

– Jeg hadde seks uker med cellegift og strålebehandling, og en del forskjellige medikamenter. Da var jeg sliten.

Nå reiser han til kontroll hver tredje måned, og bruker enhver anledning til å gå seg en tur. Eller aller helst, å spenne skia på beina og labbe av gårde. Høydepunktet, i dobbel forstand, er turene opp på Gruve 7-fjellet, og derfra legge av gårde innover fjellet.

– Så snart jeg har anledning drar jeg opp dit. Der er det fred og ro, og der kan du gå uten å møte et eneste menneske. Det er et fantastisk sted.

Dagene er lengre for ham nå, og han er ennå ikke tilbake for fullt på jobb. Han har satt seg to mål. I løpet av sommeren skal han i gang med å padle kajakk. Neste vinter skal han gå skimaraton.

– Jeg hadde tenkt å delta i år. Neste år er jeg klar.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Platåbergmannen

Ser du et lys som beveger seg opp Platåberget etter jobb, er det sannsynligvis Anders Magne Lindseth (60). Ser du ingen lys, går han bare uten.

Kong Kyrre

Siden april har saks og barbermaskin ligget urørt. Kyrre Stræth Fledsberg skal vise datteren hvordan Harald Hårfagre så ut.

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Hjerterdamen

Hilde Jørgensen (47) i Kings Bay er trolig den første du møter.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!