Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– De spurte meg: «Hvordan har dere det egentlig her oppe?». Det er ingen andre som har gjort på lenge

Høyre-representant Khanittha Sinpru har bodd halve livet i Longyearbyen. Nå vil hun stå på for å gjøre livet lettere for de mange ikke-nordiske utlendingene på Svalbard. FOTO: Geir Barstein

– De spurte meg: «Hvordan har dere det egentlig her oppe?». Det er ingen andre som har gjort på lenge

Khanittha Sinpru (27) er lokalstyrehistoriens første representant fra Thailand.

– Det var et sjokk å bli valgt inn, sier Sinpru (H), som til daglig arbeider som førsteservitør på Funken.

– Jeg visste ikke helt hva jeg gikk til, men nå har vi hatt et møte og det føles veldig bra. Dette er noe jeg ønsker å gjøre, sier hun.

Årets valg ble historisk: For første gang ble en representant fra Thailand, en av de største befolkningsgruppene i Longyearbyen, valgt inn i lokalstyret.

– Jeg vil være en representant for alle utlendingene her oppe. Jeg vet hvordan det er å være i den situasjonen, og kan fortelle dem hvordan ting fungerer. Jeg kan gjøre livet lettere for dem her oppe, sier Sinpru, som flere ganger har kjent problematikken på kroppen selv.

– Jeg hadde lyst til å studere på fastlandet for å bli sykepleier, men fikk ikke lov. Å ta imot utledninger fra Svalbard var noe nytt for dem, og de nektet. Som utlending her oppe oppe går livet hele tida på en usikker vei, sier hun.

Svalbard er Norge, men likevel i en særstilling når det kommer til utlendinger. Hverken utlending- eller sosialtjenesteloven gjelder på øygruppa, og medlemskapet i folketrygden (dersom du jobber for en norsk arbeidsgiver) avsluttes én måned etter at kontrakten går ut.

Selv opplevde Sinpru å være gravid i åttende måned og plutselig miste fødselspengene, på grunn av forvirring og uklarheter innad i det offentlige.

– Det var en sjokkbeskjed. Heldigvis fikk de ryddet opp i saken i løpet av en ukes tid, forteller hun.

Etter valget ble Høyre kritisert for programpunktet om at barn som er født av utenlandske personer på Svalbard – og utlendinger som har bodd her lenge – skal kunne få statsborgerskap.

– Det ble sagt at alle utlendinger som stemte Høyre var blitt lurt. Men poenget er at det er mange utlendinger som har bodd her lenge, og som ikke tør stå opp og si det de egentlig mener. De tenker «Jeg er ikke norsk og har ikke rett til å gjøre noe».

– Så Høyre kom til meg og spurte: «Hvordan har dere det egentlig her oppe? Er det noe dere mangler eller ønsker å ta opp, for å gjøre samfunnet bedre». Det er ingen andre som har spurt oss om det på lenge, sier en tydelig rørt Sinpru og tørker bort noen tårer.

Det er nå 13 år siden hun flyttet til Longyearbyen fra Thailand og en katolsk internatskole. Med november, mørketid og kulde, var det det et miserabelt første møte.

– Det tok lang tid å bli vant til klimaet, et nytt språk og et nytt samfunn.

– Men nå er dette mitt hjem. Jeg har levd halve livet her, og nå vil jeg være med og styre for å gjøre byen bedre. Det føles godt.

Siste nytt i Baksiden

Verneverdige Susan

Her er damen som skal gjøre våre barnebarn stolte av sine polare røtter.

Før og etter

Snorre W. Steen har fått oppleve at livet er skjørt.

Usikker, men sikker

Malin (17) er engasjert ungdomspolitiker.

Reiser på slutt etter 33 år

Tove Bendiksen (41) har bodd i Longyearbyen siden hun var 8 år gammel. Nå er hun klar for å prøve noe nytt, og reiser på slutt.

Lærte norsk og ble guide

Russiske Iakov Lebedev (31) jobbet en sommer som guide i Pyramiden for tre år siden. Da han kom hjem til Russland bestemte han seg for å lære norsk. Tanken var å returnere til Svalbard.

Småbarnsmor med glimt i øyet

Kanskje var det utferdstrangen som fikk Ane Hammervoll Bjørsvik (40) til å flytte til Svalbard? Etter åtte år i Longyearbyen har hun ingen planer om å flytte til fastlandet.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!