Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– De føler at Longyearbyen er det store Europa

Katerina Zwonckova kommer opprinnelig fra Murmansk. Nå har hun slått seg ned i Longyearbyen for en tid, mens datteren går videregående på Finnsnes. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

– De føler at Longyearbyen er det store Europa

Katerina Zwonckova (40) vil knytte Barentsburg og Longyearbyen tettere sammen.

Reisen har gått fra Murmansk via Kirkenes til Oslo og Barentsburg. Så, i februar, flyttet Katerina Zwonckova (40) til Longyearbyen.

– Jeg fikk kontakt med en gammel kjenning som inviterte meg til å bli med å utvikle reiseliv her oppe. Det hørtes så romantisk ut. Jeg liker norsk språk og kultur. Når man studerer språk, blir man også interessert i kulturen og landet, sier hun.

Katerina er salgs- og markedsføringssjef for Trust Arktikugols reiselivsselskap, men opprinnelig er hun lærer i engelsk og norsk for fremmedspråklige.

Med norske ord, smilende øyne og levende hender, forteller hun at hun ønsker å starte kurs i russisk for folk i Longyearbyen.

– Jeg har spurt venner og kjente om de vil ta et par måneders kurs for bedre å kunne kommunisere med folk i Barentsburg. De fleste der snakker bare russisk. Det er en god dialog mellom våre to kulturer, men ikke god nok. Språkbarrieren står i veien. Om jeg kunne hjelpe med dette, hadde det vært fint. Da kunne jeg benyttet meg av min lærerbakgrunn.

I ett år bodde hun selv i Barentsburg.

– De fleste der er fra Ukraina og jobber i gruva. De vil gjerne besøke Longyearbyen, men har ikke snøskutere og det er dyrt å dra med båten. De blir veldig glade når de får mulighet til å bli mer kjent med Longyearbyen. Det hadde vært fint å gjøre noe med isolasjonen. Det er veldig bra med kulturutveksling og idrettsutveksling. Jo flere møter, dess bedre, sier hun.

– Hvordan ser innbyggerne der på oss i Longyearbyen?

– De føler at Longyearbyen er det store Europa og at det er stor avstand mellom byene. Men at et er en hyggelig atmosfære og at folk smiler mye. Det er stor forskjell på det norske og russiske folk. De er ikke vant til å alltid smile, men det betyr ikke at de er mindre vennlige enn nordmenn. Å smile er ikke russisk mentalitet. Inni er de vennlige og gode mennesker, sier hun.

For å lære mer om norsk kultur, var hun med som frivillig på Svalbard Skimaraton.

– Det var veldig gøy. Jeg har lest mye om norsk dugnad, men ville gjerne føle på det også, sier hun.

Hun har også besøkt isgrotta i Larsbreen.

– Det var flott å oppleve hvordan isbreen ser ut inni. Og så ble jeg invitert inn i en snøhule i Nybyen. Jeg har fått mange nye erfaringer og liker meg veldig godt, sier hun.

Siste nytt i Baksiden

Verneverdige Susan

Her er damen som skal gjøre våre barnebarn stolte av sine polare røtter.

Før og etter

Snorre W. Steen har fått oppleve at livet er skjørt.

Usikker, men sikker

Malin (17) er engasjert ungdomspolitiker.

Reiser på slutt etter 33 år

Tove Bendiksen (41) har bodd i Longyearbyen siden hun var 8 år gammel. Nå er hun klar for å prøve noe nytt, og reiser på slutt.

Lærte norsk og ble guide

Russiske Iakov Lebedev (31) jobbet en sommer som guide i Pyramiden for tre år siden. Da han kom hjem til Russland bestemte han seg for å lære norsk. Tanken var å returnere til Svalbard.

Småbarnsmor med glimt i øyet

Kanskje var det utferdstrangen som fikk Ane Hammervoll Bjørsvik (40) til å flytte til Svalbard? Etter åtte år i Longyearbyen har hun ingen planer om å flytte til fastlandet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!