Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Danser med bjørner

Engasjert: På kort tid har Birgitte Dahl Knutsen (38) tatt Longyearbyen med storm. Hun står blant annet bak kulturskolens oppsetting av «Danser med isbjørner» i høst FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Danser med bjørner

Det er bare å trekke pusten dypt. Birgitte Dahl Knutsen holder høyt tempo.

Tekst:

Publisert:

Det er ett år siden nå. Birgitte var i Pyramiden. Barndomsvenninna Aggie Frost holdt konsert i den nedlagte gruvebyen og hadde invitert venner til å komme og høre på.

Konserten var magisk. Det samme var fjellturen over Platåberget dagen etter. Birgitte skjønte hvor det bar.

– Jeg ble helt forelska, og kjente at jeg at her vil jeg bo, sier hun.

Heldigvis jobbet mannen Kjetil i Kongsberg Gruppen, som blant annet driver SvalSat. Han søkte seg nordover, og fikk jobbtilbud.

– Jeg sa at han kunne bare våge å si nei!

Birgitte sitter langt framme i sofaen, prater lett og lytter interessert. En kjapp oppsummering av hennes første fire måneder: Hun har vært på søppeltokt, tatt tolv av fjorten topper i Topptrimmen, gått natteravn og startet opp human-etisk konfirmasjonsundervisning.

– Vi liker å være engasjerte. Så Svalbard passer for meg, jeg liker at alle må bidra.

Hennes eldste sønn er konfirmant til våren, og siden foreldrene er borgerlig konfirmert og gift, søkte han etter et alternativ til kirkelig konfirmasjon. Da han ikke fant det, startet Birgitte det like godt selv sammen med mannen. Fire har meldt seg på, Birgitte håper at det blir flere. Seremonien skal være i kulturhuset, som de får låne gratis.

– Det ville ikke skjedd på fastlandet. Jeg er dypt imponert over hvor mange som står på her, sier hun.

Og ikke nok med det. Hun har startet opp Svalbards irske danseensemble (Side), en forgreining av danseensemblet hun drev i Tønsberg. Alt kan spores tilbake til 1994. Da så Birgitte de svartkledde rekkene med Riverdance-dansere som åpnet Grand Prix i Dublin. Hun ble betatt, men det var først i 2002 at hun meldte seg på et kurs i irsk folkedans. Birgitte har danset siden, og stadig utvidet reportoaret. Nå er hun så ettertraktet at firmaer betaler flybilletten til fastlandet for at hun skal ikle seg en middelalderkjole og danse på bordet i halvannet minutt.

På første øvelse med Side kom 14 damer. Målet at de skal ha noe å vise fram på 17. mai neste år.

– Alle kommer dit at de kan være med og danse, men det tar minst tre-fire øvelser for å få trinnene riktig. Men om man ikke gjør det riktig, er det viktigste at man er med og hopper i takt. Da ser det bra ut uansett, sier hun og ler.

Birgitte jobbet som dataingeniør før hun flyttet nordover. Foreløpig har hun hjemmekontor i Longyearbyen, men ønsker seg noe mer kortreist.

– Jeg søker på alle mulige jobber, men har ikke fått noe ennå. Det hadde vært kjekt med noen kolleger når mørketida kommer, sier hun.

Ønsket er herved viderebragt.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Hjerterdamen

Hilde Jørgensen (47) i Kings Bay er trolig den første du møter.

IT-sjiraffen

Gjør det morsomt i hverdagen med kostymer.

Kickboksing-ambassadøren

Serbiske Dragan Petrovic kom til Svalbard for under tre måneder siden og er allerede i gang med å starte verdens nordligste kickboksing-klubb.

I sine aller beste dager

Abhay Prakash fra India tar fag ved Unis og tror han nå lever de beste ukene i sitt liv.

Altmuligdamen Åsne

Hun sitter ikke bare på kontoret. I Ny-Ålesund må alle gjøre litt av hvert.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!