Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bobler i vei

Mona Ada Andersen liker ikke å sitte i ro, untatt når hun er på jobb. FOTO: Christopher Engås

Bobler i vei

Mona Ada Andersen (42) jobber med planer, men foretrekker en løs struktur på fritiden sin.

Tekst:

Publisert:

Svalbardposten presterte helt tilfeldig å gjøre en intervjuavtale med Mona på hennes 42-årsdag. Det benyttet den nyslåtte 42-åringen som ei unnskyldning til å ta med kake. Der Mona går blir det som regel lystig stemning, og det tar ikke lang tid før alle avisens ansatte er med på kakefesten.

– Jeg er i grunn ganske spontan av meg. Da er det godt å bo i et samfunn med andre spontane mennesker, sier Mona.

Det er ikke mye spontanitet i det 42-åringen jobber med til daglig. Hun har ansvaret for beredskap i Longyearbyen lokalstyre. Beredskapsplaner skal være gjennomtenkte og så grundig innøvd som mulig. Dette fikk Mona erfare før skredet 19. desember i fjor.

– Vi hadde hatt en øvelse tre uker før skredet. Da jeg fikk beskjed om at det hadde gått et skred, tok det bare noen sekunder før katastrofealarmen gikk, sier Mona.

– Det er viktig å ha en god plan, og øve mye. De to faktorene danner grunnlaget for å kunne takle det uforutsette. For det vil alltid være uforutsette ting som skjer, legger hun til.

Kun en gang tidligere har Mona opplevd noe som kan sammenlignes med skredet. 11. september 2001 var hun på jobb i den amerikanske ambassaden i Oslo. Da flyene i USA styrtet en etter en, gikk alarmene i alle ambassader rundt om i verden. Mona reagerte instinktivt.

– Jeg husker at jeg tenkte at ambassaden var en utrygg plass å være. Så jeg tok veska mi og stakk. Jeg stakk rett og slett fra jobben, sier hun.

Men hun ble naturligvis tilgitt av sin tidligere arbeidsgiver. Amerikanerne selv forsto godt at terrorangrepene kunne sette en alvorlig støkk i noen og enhver.

Mona flyttet til Longyearbyen med sønnen Arthur (15) i 2013. Hun har bodd i Tyskland, USA og England, og reist jorda rundt, for å nevne noe. I Longyearbyen ble Mona raskt kjent for sitt boblende humør, og for at hun omtrent aldri sitter stille.

– Akkurat nå har jeg hyrt inn hjelp for å lære meg å gå på ski, for det er noe jeg rett og slett ikke kan, sier hun om den saken.

Mens jobben i lokalstyret består i å ha et så godt planverk som mulig på beredskapssiden, har Mona så få planer som mulig på fritiden.

– Jeg liker å gjøre masse forskjellig, men jeg liker ikke å knytte tiden min opp med avtaler. Det beste er å være impulsiv og i stand til å snu seg fort, hvis noe artig skulle dukke opp, sier Mona.

– Hva er det verste du vet?

– Hmm. Det tror jeg må være det jeg kaller viljesyke. For det er en nesten uhelbredelig lidelse, som i tillegg kan være svært smittsom, sier Mona Ada Andersen.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Årets solstråle

Ønsker sola velkommen tilbake.

Juridisk doktor i arktisk biologi

Bare det å gå i butikken er et eventyr, innrømmer den eneste Unis-studenten med doktorgrad i jus.

Hot jobb og kalde turer

Isbjørnene passerte tett på, men Alexander Hovland er mest opptatt av Dama, polarhundene og Svalbards hotteste utested.

 
Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!