Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Bedre folk lenger nord

18-åringen Linus Flood liker seg godt som snekker på de nye studentboligene. FOTO: Carina Ingeborg Tangeraas

– Bedre folk lenger nord

Linus Flood har fått sommerjobb som snekker på Svalbard. Her har han lite å klage på.

Som sommervikar hos Sandmo og Svenkerud får Linus mest rydde og drive med forefallende arbeid.

– Jeg er jo ikke ferdig utdannet, men jeg har nok å gjøre likevel! ler Linus, som, når han ikke er på Svalbard, går på videregående i Sverige. Der har han ett år igjen før han skal finne ut hva han vil bli.

– Kanskje snekker? Jeg vet ikke om jeg vil drive med det hele livet, men jeg trives veldig godt her da, sier Linus. Han synes han har havnet i et godt arbeidsmiljø her oppe.

Familien til Linus har havnet her på samme måte som de aller fleste andre. Farfaren og onkelen dro opp for å være i bare et par uker, og har nå vært i mange år.

Første gang Linus var her selv var i 2007, da farfaren hans flyttet opp hit. Etter det har både onkelen og kusinene flyttet etter. Linus sin farmor kom på besøk denne uka,og brorsan var her for et par uker siden.

– Snart er vel hele familien flyttet opp, ler han. Dette er første gang han er her på sommeren, og den første jobben han har her oppe.
– Er det ikke uvant med midnattssol?
– Nei, det går fint. Jeg har så harde dager at jeg sovner uansett! forteller han.

Når han ikke er på jobb drar han gjerne opp til bingen og spiller fotball. Han synes det er flott at folk i alle aldere kan være med.
– Yngstemann er ofte ti år, og så blir av og til noen gamle studenter på 25 år med, forteller han, til journalistens forargelse.
– Nei, ikke gamle, men eldre enn meg, prøver han å forklare. Problemet med fotballen er at det er få jenter som er med.

– Til nå har bare én jente vært med. Jeg får jo ikke tid til jentene hvis de ikke vil være med og spille fotball! ler Linus.
Han forteller at han liker folket her oppe best av alt, og at mennesker nok blir bedre dess lenger nord man kommer. Dette har nok noe med utviklingen å gjøre, tror han.

– Kanskje utviklingen har gått litt saktere her oppe, og folk er litt mer hjelpsomme og sosiale. Det er ganske lite ungdom på min egen alder her, så da er man sosiale med de som er her, forteller han. Han synes også det er spennende med mennesker fra hele verden.

– Jeg kommer nok tilbake senere. Her har jeg bra kollegaer, bra sjef, gratis bolig
og gode venner, ler Linus.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Verneverdige Susan

Her er damen som skal gjøre våre barnebarn stolte av sine polare røtter.

Før og etter

Snorre W. Steen har fått oppleve at livet er skjørt.

Usikker, men sikker

Malin (17) er engasjert ungdomspolitiker.

Reiser på slutt etter 33 år

Tove Bendiksen (41) har bodd i Longyearbyen siden hun var 8 år gammel. Nå er hun klar for å prøve noe nytt, og reiser på slutt.

Lærte norsk og ble guide

Russiske Iakov Lebedev (31) jobbet en sommer som guide i Pyramiden for tre år siden. Da han kom hjem til Russland bestemte han seg for å lære norsk. Tanken var å returnere til Svalbard.

Småbarnsmor med glimt i øyet

Kanskje var det utferdstrangen som fikk Ane Hammervoll Bjørsvik (40) til å flytte til Svalbard? Etter åtte år i Longyearbyen har hun ingen planer om å flytte til fastlandet.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!