Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Basillen som ikke slapp

Etter mange år på fastlandet, er Stig Pedersen tilbake på Svalbard hvor han trådte sine barnesko. FOTO: Moritz Sieber

Basillen som ikke slapp

Siden han forlot Svalbard som ungdom, har Stig Pedersen (47) tenkt på øygruppa hver eneste dag.

Tekst:

Publisert:

Den nye stasjonssjefen for Kartverkets nye geodesistasjon i Ny-Ålesund fulgte en personlig lengsel da han sa ja til jobben. I 20 år trådte han sine barne- og ungdomssko i Longyearbyen og på Svalbard, og nesten 25 år etter at han forlot øygruppa ønsker han å gjenoppleve barndommens paradis.

For å vokse opp i Longyearbyen på 1970- og 80-tallet var helt spesielt.

– Når jeg ser tilbake på det i dag, var det helt fantastisk. Det var et unikt samhold i alle aldersgrupper, og selv om det var klikker av unger her og der, var alle kompiser, sier Stig.

Han er noen ganger forundret over at han i det hele tatt vokste opp. For ikke alle fritidssysler var like trygge. Å seile på isflak ned Longyearelva og havne i vannet i Advent­fjorden var bare én potensielt livsfarlig aktivitet ungdommen drev med.

– Og så var det kibbhenginga da. Det var slik at kibbene som gikk langs taubanetraseen hadde et håndtak under. Det gikk an å klatre opp på en taubanebukk, ta tak i en kibb, og bli med til neste taubanebukk, mimrer Stig om ungdomstidens galskap.

Svalbard-eventyret har liksom aldri tatt slutt for Stig Pedersen. Fra han var 14 år gammel, og langt inn i studietiden var han trofast sommerarbeider i Store Norske i Svea hvor han kjørte vogntog og anleggsmaskiner.

Siden dengang har Stig, som utdannet seg til elektroingeniør, jobbet med mye forskjellig: seismikk fra skip i alle verdenshjørner, prosjektleder for en industribedrift i Verdal, regionsjef for et pumpe- og tetningsfirma med leveranser over hele landet, og innkjøper i tidligere Aker solutions. Han har to voksne barn. For tiden har Stig permisjon fra jobben som salgssjef for rør-seksjonen i Kværner.

Stig skal være sjef for fire personer på geodesistasjonen. Det betyr å holde oversikt over målingene som gjøres der. Kartverkets geodetiske jordobervatorium i Ny-Ålesund inngår i et verdensomspennende obervasjons- og forskningsnettverk. Her måler de bevegelser i jordoverflaten, jordens rotasjon og plassering i verdensrommet. Datene er grunnleggende for forskning på klima, for satelittenes baner og for din og min GPS.

Stig gleder seg til å komme skikkelig i gang med det han kaller «verdens kuleste jobb», og han er ikke redd for at tilværelsen i den isolerte forskerbygda skal bli vanskelig.

– Isolasjonen har i grunn vært en del av det jeg har savnet. I Svea var det slik. Jeg dro dit på våren og kom tilbake på høsten, og jeg husker det som en fin tid, sier han.

En del av barndomskompisene i Longyearbyen har aldri flyttet vekk fra øya, så Stig har et godt og bredt kontaktnett han kan spille på i friperioder.

– Vi jobber tre måneder på og har en måned fri, så det blir gode muligheter til å komme seg ut. Jeg tror ikke jeg kommer til å dra ned i hver friperiode, for det er mye jeg vil gjøre her på øya, sier han.

– Det er noe med denne «polarbasillen». Hvis man først har fått den i blodet er den umulig å bli kvitt. Jeg har tenkt på Svalbard hver eneste dag siden jeg flyttet ned, selv i perioder når jeg har oppholdt meg i Afrika, legger Stig Pedersen til.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Hjerterdamen

Hilde Jørgensen (47) i Kings Bay er trolig den første du møter.

IT-sjiraffen

Gjør det morsomt i hverdagen med kostymer.

Kickboksing-ambassadøren

Serbiske Dragan Petrovic kom til Svalbard for under tre måneder siden og er allerede i gang med å starte verdens nordligste kickboksing-klubb.

I sine aller beste dager

Abhay Prakash fra India tar fag ved Unis og tror han nå lever de beste ukene i sitt liv.

Altmuligdamen Åsne

Hun sitter ikke bare på kontoret. I Ny-Ålesund må alle gjøre litt av hvert.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!