Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Basillen som ikke slapp

Etter mange år på fastlandet, er Stig Pedersen tilbake på Svalbard hvor han trådte sine barnesko. FOTO: Moritz Sieber

Basillen som ikke slapp

Siden han forlot Svalbard som ungdom, har Stig Pedersen (47) tenkt på øygruppa hver eneste dag.

Den nye stasjonssjefen for Kartverkets nye geodesistasjon i Ny-Ålesund fulgte en personlig lengsel da han sa ja til jobben. I 20 år trådte han sine barne- og ungdomssko i Longyearbyen og på Svalbard, og nesten 25 år etter at han forlot øygruppa ønsker han å gjenoppleve barndommens paradis.

For å vokse opp i Longyearbyen på 1970- og 80-tallet var helt spesielt.

– Når jeg ser tilbake på det i dag, var det helt fantastisk. Det var et unikt samhold i alle aldersgrupper, og selv om det var klikker av unger her og der, var alle kompiser, sier Stig.

Han er noen ganger forundret over at han i det hele tatt vokste opp. For ikke alle fritidssysler var like trygge. Å seile på isflak ned Longyearelva og havne i vannet i Advent­fjorden var bare én potensielt livsfarlig aktivitet ungdommen drev med.

– Og så var det kibbhenginga da. Det var slik at kibbene som gikk langs taubanetraseen hadde et håndtak under. Det gikk an å klatre opp på en taubanebukk, ta tak i en kibb, og bli med til neste taubanebukk, mimrer Stig om ungdomstidens galskap.

Svalbard-eventyret har liksom aldri tatt slutt for Stig Pedersen. Fra han var 14 år gammel, og langt inn i studietiden var han trofast sommerarbeider i Store Norske i Svea hvor han kjørte vogntog og anleggsmaskiner.

Siden dengang har Stig, som utdannet seg til elektroingeniør, jobbet med mye forskjellig: seismikk fra skip i alle verdenshjørner, prosjektleder for en industribedrift i Verdal, regionsjef for et pumpe- og tetningsfirma med leveranser over hele landet, og innkjøper i tidligere Aker solutions. Han har to voksne barn. For tiden har Stig permisjon fra jobben som salgssjef for rør-seksjonen i Kværner.

Stig skal være sjef for fire personer på geodesistasjonen. Det betyr å holde oversikt over målingene som gjøres der. Kartverkets geodetiske jordobervatorium i Ny-Ålesund inngår i et verdensomspennende obervasjons- og forskningsnettverk. Her måler de bevegelser i jordoverflaten, jordens rotasjon og plassering i verdensrommet. Datene er grunnleggende for forskning på klima, for satelittenes baner og for din og min GPS.

Stig gleder seg til å komme skikkelig i gang med det han kaller «verdens kuleste jobb», og han er ikke redd for at tilværelsen i den isolerte forskerbygda skal bli vanskelig.

– Isolasjonen har i grunn vært en del av det jeg har savnet. I Svea var det slik. Jeg dro dit på våren og kom tilbake på høsten, og jeg husker det som en fin tid, sier han.

En del av barndomskompisene i Longyearbyen har aldri flyttet vekk fra øya, så Stig har et godt og bredt kontaktnett han kan spille på i friperioder.

– Vi jobber tre måneder på og har en måned fri, så det blir gode muligheter til å komme seg ut. Jeg tror ikke jeg kommer til å dra ned i hver friperiode, for det er mye jeg vil gjøre her på øya, sier han.

– Det er noe med denne «polarbasillen». Hvis man først har fått den i blodet er den umulig å bli kvitt. Jeg har tenkt på Svalbard hver eneste dag siden jeg flyttet ned, selv i perioder når jeg har oppholdt meg i Afrika, legger Stig Pedersen til.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Verneverdige Susan

Her er damen som skal gjøre våre barnebarn stolte av sine polare røtter.

Før og etter

Snorre W. Steen har fått oppleve at livet er skjørt.

Usikker, men sikker

Malin (17) er engasjert ungdomspolitiker.

Reiser på slutt etter 33 år

Tove Bendiksen (41) har bodd i Longyearbyen siden hun var 8 år gammel. Nå er hun klar for å prøve noe nytt, og reiser på slutt.

Lærte norsk og ble guide

Russiske Iakov Lebedev (31) jobbet en sommer som guide i Pyramiden for tre år siden. Da han kom hjem til Russland bestemte han seg for å lære norsk. Tanken var å returnere til Svalbard.

Småbarnsmor med glimt i øyet

Kanskje var det utferdstrangen som fikk Ane Hammervoll Bjørsvik (40) til å flytte til Svalbard? Etter åtte år i Longyearbyen har hun ingen planer om å flytte til fastlandet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!