Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Balanserer på iseggen

Torill Storvik Malmedal satte opp den massive skulpturen som prydet startområdet til Svalbard Skimaraton sist helg. FOTO: Geir Barstein

Balanserer på iseggen

Torill Storvik Malmedal er skulpturkunstner og veldig glad i is.

Tekst:

Publisert:

Nå svaier flere hundre kilo håndplukket, italiensk marmor i vinden fra en kran i Todalen. Hun snakker på inn- og utpust.

– Den må settes der!

– Neida, bare sett den inn der. Det skal greie å stå støtt.

Det ene tar det andre. Steinene må sandpusses, bilder må knipses, planker må brytes opp, og massive stein- og glassblokker bukseres på plass.

– Har dere noe silikon? Tror dere det vil blåse kraftig her? Jeg tror den står bra til i morgen. Jeg kan komme tilbake og fikse det ferdig senere i dag. Går det bra?

Skulpturen forestiller is, «naturens eget kunstverk», og prydet startområdet til Svalbard Skimaraton. Et par dager før startskuddet, fikk mannskaper fra LNS noen utradisjonelle timer som kunstmontører.

– Det er jo litt rart, da…, sier en av de og ser ned på den oppstykkede skulpturen, fraktet inn i dalen på en stor palle.

– Jaja, men kunst skal være rart, svarer hun kvikt og ler.

Malmedal, som til vanlig bor i steinkommunen Fræna på Nordmøre, har skapt skulpturer i ti år. Og det er nettopp isen som er den store fascinasjonen og inspirasjonen.

– Naturen her oppe fascinerer meg. Det er så minimalistisk og rent. Is har så kraftfulle former. Det er dette jeg har forsøkt å skape opplevelsen av. Å kunne fange blåfargen, fange lyset og fange rommet, sier hun, og innrømmer at tankene så vel som hendene sjeldent er stille.

– Det går veldig fort for seg! Jeg har så utrolig mye energi, og får tilført enda mer av å jobbe med dette. Tida må utnyttes, sier hun.

De to marmorblokkene og et stort stykke blått glass senkes forsiktig ned på fundamentet. Det er trangt, tungt og kaldt arbei. Malmedal spinner rundt i sirkel, dytter, drar og jobber for å få det akkurat sånn som det må være.

– No må du pass på fengran, lyder advarselen flere ganger fra LNS-karene.

Skulpturkunst er en risikosport. Timevis med vinkelslipere («det ser ut som jeg er duppa i mjøl når jeg er ferdig»), hogging i all slags vær og balansering av store steiner har små feilmarginer. Det er fort gjort at en arm eller en fot ryker om noe går galt.

– Men jeg har – utrolig nok – ikke hatt noen skader ennå. Når jeg jobber med maskiner og verktøy er det fullt fokus. Da kan jeg ikke løpe rundt som nå, sier hun.

15. juni åpner hun en utstilling med skulpturer og grafikkserier på Galleri Svalbard. Håpet, sier hun, er å dra på en skulpturreise, fra nord til syd på kloden.

– Målet er å stille ut en skulptur på sydpolen. I løpet av tre år har jeg lyst til å samle alle reiseopplevelsene og lage en film. Jeg har laget en isbjørnskulptur i marmor, som jeg håper jeg får solgt, slik at jeg får råd, sier hun.

Siste nytt i Baksiden

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Platåbergmannen

Ser du et lys som beveger seg opp Platåberget etter jobb, er det sannsynligvis Anders Magne Lindseth (60). Ser du ingen lys, går han bare uten.

Kong Kyrre

Siden april har saks og barbermaskin ligget urørt. Kyrre Stræth Fledsberg skal vise datteren hvordan Harald Hårfagre så ut.

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Hjerterdamen

Hilde Jørgensen (47) i Kings Bay er trolig den første du møter.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!