Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Arktisk brasilianer

På jobb: Her er Francisco Mattos på jobb for det brasilianske medieselskapet «Globo» ved Tempelfjorden i februar. Da jobbet han som kameramann under innspillingen av programmet «Fantastico», som er det mest populære tvprogrammet i hjemlandet Brasil. FOTO: ShutterBird Production

Arktisk brasilianer

Francisco Mattos fra Brasil har etablert seg på Svalbard, og har planer om å bli her for godt.

Tekst:

Publisert:

Francisco flyttet til Svalbard med sin svenske kjæreste for fire år siden. Her livnærer han seg som dokumentarfotograf, og leverer bilder og video fra Svalbard til noen av de største publikasjonene i verden, blant annet via nyhetsbyrået Reuters.

– Jeg tok et bilde av en isbjørn her som ble en viral hit, og Spitsbergen Travel kjøpte det, sier Francisco, som deretter begynte å levere bilder og filmklipp til selskapet som frilanser. Før det hadde han jobbet en stund på Barentz Pub, men han har lang erfaring som fotograf, filmskaper og redigerer.

I dag driver han produksjonselskapet ShutterBird Production her i Longyearbyen, og jobber blant annet med en film om nordlys, som han håper vil bli vist på kinoer verden over. Francisco har også fått sin egen dokumentarserie om livet hans i arktiske strøk, som skal vises over 13 episoder på «TV Globo», den største tvkanalen i Brasil, fra høsten.

– Føles bra å kunne bidra
Han forteller at det er økende interesse for arktiske strøk i hjemlandet, ikke minst på grunn av at nordlysfenomenet har fått større eksponering i media. Noe han også selv har vært med å bidra til.

– Det er veldig spesielt når noen av turistene jeg møter fra Brasil forteller at de kom hit etter å ha sett bilder jeg har tatt. Det føles bra å kunne bidra til at folk vil komme hit til Svalbard, sier Francisco og smiler.

Selv stortrives han i arktiske strøk, ikke bare på grunn av den fantastiske naturen, men også menneskene og samfunnet man finner her oppe.

– Her på Svalbard har man ingen sosiale problemer, alle er på en måte like. I Brasil har du et stort skille mellom rike og fattige, men her finner du ingen sosiale klasser.

– Vil bli her for godt
Nå som Francisco har forlovet seg med kjæresten, fått seg hus og etablert produksjonsselskap, har han ingen planer om å forlate Svalbard.

– Jeg har investert alle pengene mine her, og vil bli her for godt, sier Francisco, som allikevel innrømmer at det er noen ting han savner fra hjemlandet.

– Jeg savner maten og strendene, for jeg elsker å surfe. Surfing og fotball er min store lidenskap, Jeg har en våtdrakt og surfebrettet mitt her, men det er sjelden gode surfebølger, sier Francisco og ler.

Han håper i fremtiden å kunne tilbringe noen måneder av året på den indonesiske øya Bali, nettopp for å kunne surfe.

– Det finnes ingen bedre steder å være på sommeren enn Bali, og det finnes ingen bedre steder å være på vinteren enn Svalbard, sier Francisco og smiler bredt.

Siste nytt i Baksiden

Årets solstråle

Ønsker sola velkommen tilbake.

Juridisk doktor i arktisk biologi

Bare det å gå i butikken er et eventyr, innrømmer den eneste Unis-studenten med doktorgrad i jus.

Hot jobb og kalde turer

Isbjørnene passerte tett på, men Alexander Hovland er mest opptatt av Dama, polarhundene og Svalbards hotteste utested.

 
Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!