Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Året som ble til 14

Svein Mella skulle bare bli et år på Svalbard. Det var i 2001. FOTO: Christopher Engås

Året som ble til 14

Svein Mella slår i hjel tida med å være verdens nordligste taxisjåfør.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.01.2014 kl 20:36

Det startet med et tilbud om jobb i tårnet på flyplassen. Året var 2001, og Svein som da jobbet i tårnet på Alta lufthavn, var nysgjerrig. Dermed, og med konas velsignelse bar det nordover. Det skulle bare bli ett år, men så trivelig har det vært at han rakk å bli pensjonist i Longyearbyen.

– Mens jeg jobbet her oppe kom Karin (Mella, red.anm.) ofte og besøkte meg. Og hun satt ikke inne i leiligheten, vet du, men fór omkring ute og søkte etter arbeid. Så fikk hun jobb i Svalbardbutikken.

Planen var å se etter et år, men da året var gått mente ekteparet fra Alta at de trivdes så godt at de ville prøve litt til.

– Sånn gikk årene. Hun trivdes nesten bedre enn det jeg gjorde. Og da ble vi så lenge at jeg etter hvert ble pensjonist.

Sitte hjemme? Nei, takk
Svein Mella drev mye idrett i tidligere år og var blant annet Nordkalottmester i kombinert fire år på rad på 1960-tallet. Fremdeles holder han seg i god form og er etter eget utsagn ganske ivrig med å trimme når han ikke kjører taxi.

– Jeg hadde et ønske om å forsette, men vi har en forskrift fra Luftfartstilsynet som styrer vår tjeneste, og her er operativ tjenestegrense 65 år. Da får vi ikke fortsette lenger. Men Karin hadde jobb og vi ble enig om at det ikke var noen idé for meg å flytte ned til fastlandet. Å sitte i en tom leilighet var ikke særlig interessant for meg, så jeg søkte etter noen gjøremål og kom inn på det med taxikjøring.

Ofte sett
Ofte ser du sjåføren i ankomsthallen på flyplassen på utkikk etter passasjerer, mens bilen fra Svalbard Maxitaxi, hvor han er ekstrahjelp, venter på utsiden.

– Hvordan er det å være taxisjåfør i Arktis?

– For det første er det artig på den måten at man treffer mye folk. Som pensjonist går jeg ikke så mye ut i Longyearbyen, men som taxisjåfør treffer jeg mange. En del kjenner man fra før og en del kjenner man ikke. Og så er det mye turister.

– Og når du ikke trimmer eller kjører taxi?

– Når Karin har fri går vi ut på byen og tar en kaffe på Fruene. Og så har jeg nok på mine eldre dager blitt godværsmann når det gjelder snøskuter og venter til det er sol og lyst. Så savner jeg nok litt det fra Finnmark at når vi kjørte skuter, så kjørte vi på fjellet for å fiske. Jeg savner fiskevann i nærområdene. Men vi har hatt en fin tid på Svalbard.

Mot slutten
Tiden på flyplassen oppsummerer han som interessant og spennende, ikke minst på grunn av kombinasjonen mellom operativ tjeneste og administrativt arbeid.

– Forskjellen er at i Alta var vi flykontrolltjeneste. Her har vi AFIS, men tidvis har det vært mer å gjøre her enn på fastlandet. Jeg har lært veldig mye når det gjelder lufttrafikktjenester generelt.

Snart er perioden på Svalbard over. Eneboligen i Alta er solgt, og etter hvert, når Karin Mella tar ut pensjon, blir det flytting.

– Vi har ikke bestemt når det skjer, men skal flytte ned til Oslo-området.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Årets solstråle

Ønsker sola velkommen tilbake.

Juridisk doktor i arktisk biologi

Bare det å gå i butikken er et eventyr, innrømmer den eneste Unis-studenten med doktorgrad i jus.

Hot jobb og kalde turer

Isbjørnene passerte tett på, men Alexander Hovland er mest opptatt av Dama, polarhundene og Svalbards hotteste utested.

 
Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!