Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Altmuligdamen Åsne

Åsne Dolve Meyer har hatt noen fine år i Ny-Ålesund. I april reiser hun på slutt. Den gamle telegrafstasjonen (bak) er en av byggene hun vil savne. FOTO: Hilde Røsvik

Altmuligdamen Åsne

Hun sitter ikke bare på kontoret. I Ny-Ålesund må alle gjøre litt av hvert.

Tekst:

Publisert:

Arkeolog Åsne Dolve Meyer(41) er utdannet arkeolog og ansatt som rådgiver for Kings Bay innen kulturminne, arealplan og miljø.

Du finner henne på skytebanen for å lære opp forskere som skal ha sikkerhetskurs, i havnen som havnevakt, bak disken i butikken, bak baren eller i serveringen når det trengs. Alt inngår som en del av jobben.

– Det er bare sånn det er her i Ny-Ålesund. Jeg synes det er morsomt og bare positivt at vi må gjøre mange ulike oppgaver. Ingen dager er like her, sier Åsne med et stort smil.

Hun flyttet til verdens nordligste bosetning, forskerbygda Ny-Ålesund, i oktober 2013. Kontrakten på to år har hun forlenget to ganger med ett og ett år. Etter fire år i Kings Bay er eventyret over. I april pakker hun kofferten.

– Jeg synes det er sunt at det er sånn. Det er lett å få veldig sterke følelser for stedet. Dette er en liten plass, og en litt rar plass. Vi lever et veldig beskyttet liv. Her får vi bolig og alle måltider servert. Det blir som å bo i en liten boble. Det er også bra for arbeidsmiljøet at det blir utskifting, mener Åsne.

Kings Bay eier og driver Ny-Ålesund. Det er rundt 25 ansatte i selskapet, alt fra rørlegger til direktør. Til sammen må de være i stand til å løse de oppgaver som oppstår i den lille bygda. Antall forskere som bor der i kortere eller lengre perioder varierer, men sommerstid er det mer aktivitet både med besøkende og forskeraktivitet. Når mørket og vinteren kommer roer alt seg ned.

– Jeg gleder meg veldig til mørketida, det blir fint. Da får vi mer tid til hverandre og det blir mye mer sosialt, sier hun.

Hun sier det blir trist å reise fra de som jobber der, men hun har også fått et nært forhold til alle bygningene i byen.

– Det har vært veldig moro å jobbe med museet som åpnet nylig. Restaurering av Ny-Londonbyggene har også vært interessant og å se hvordan det har blitt, sier rådgiveren.

Hun sa opp jobben som rådgiver innenfor arkeologi i Telemark fylkeskommune og reiste nordover. Til våren reiser Åsne hjem igjen til fastlandet. Da er drømmen å finne en jobb hun kan trives i og å kjøpe seg et hus på landet i nærheten av resten av familien.

– Det skal noe til å toppe denne jobben her. Men jeg gleder meg til å flytte nærmere familien, de savner jeg veldig, sier Åsne.

Når hun reiser på slutt i april er det en lang sommerferie som står øverst på ønskelisten. Somrene på fastlandet er det hun har savnet mest.

– Lukten av skog og trær har jeg savnet. Det skal bli godt å komme tilbake til. Luften lukter liksom ingenting her oppe, sier hun ettertenksomt.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Årets solstråle

Ønsker sola velkommen tilbake.

Juridisk doktor i arktisk biologi

Bare det å gå i butikken er et eventyr, innrømmer den eneste Unis-studenten med doktorgrad i jus.

Hot jobb og kalde turer

Isbjørnene passerte tett på, men Alexander Hovland er mest opptatt av Dama, polarhundene og Svalbards hotteste utested.

 
Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!