Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Alltid en ekspedisjon i sikte

Fantastisk bra og gjennomarbeidet, sier polfarer Liv Arnesen om Toppturfestivalen i Trygghamna. FOTO: Anders Fjellestad

Alltid en ekspedisjon i sikte

Hun har krysset Antarktis og Grønland, og hun omtales som polarheltinne. Men Liv Arnesen (60) hviler ikke på laurbærene.

Tekst:

Publisert:

Sist lørdag fylte Liv Arnesen 60 år, og den store dagen tilbrakte hun på Toppturfestival i Trygghamna.

– Det skyldes venninna mi, Hilde Fålun Strøm, som bor i Longyearbyen. Hun ringte i høst og spurte om ikke dette var en fin måte å feire 60-årsdagen min på, sier Arnesen.

Og det syntes polfareren. Hun tok derfor med seg dattera og dro opp til Svalbard. For Arnesen er dette den perfekte bursdagsfeiringen. Fest med familie og venner får vente til seinere.

– Jeg har et veldig sterkt forhold til Svalbard, og hver sommer må jeg nordover. Det er veldig artig å komme hit til Trygghamna, sier Arnesen.

– Hvordan feirer du i dag?

– Utover dagen skal vi gå en tur på ski. Deretter skal vi bort til et vann i nærheten og fiske røye. Det har jeg aldri gjort før, så det gleder jeg meg til, sier jubilanten.

Liv Arnesen har en imponerende merittliste. Uten støtte krysset hun innlandsisen på Grønland sammen med Julie Maske i 1992. To år etter ble hun første kvinne som gikk alene og uten støtte til Sydpolen. Men det var ikke nok for Liv. I 2001 krysset hun likegodt hele Antarktis på ski. Disse og en rekke andre bragder gjorde at hun fikk en plass blant kvinnene i Sigri Sandberg Meløys nyeste bok, «Polarheltinner».

Mye av fundamentet la hun faktisk på Svalbard, der Arnesen startet som breguide på Blomstrandbreen i 1987. Været var strålende, naturen mektig. Som de fleste andre, falt hun pladask for Svalbard. Helt fram til 2010 dro hun hver sommer til Svalbard for å guide.

I dag jobber polfareren som motivator og holder en rekke foredrag og motivasjonskurs for selskaper og ledere. Men ennå tar ekspedisjoner mye av tida hennes. Arnesen bruker ekspedisjoner både som pedagogisk metode og til å skape blest om forskjellige prosjekter. Det siste, «Access Water 2013», har som mål å øke bevisstheten om miljø og mangelen på ferskvann.

– Vi samler seks kvinner fra hvert sitt kontinent. Sammen skal vi innta det sjuende kontinentet, Antarktis, og gå til Sydpolen sammen. Målet er å nå ut med budskapet vårt til 50 millioner ungdommer, forteller Arnesen.

Håndbrekket settes absolutt ikke på selv om hun nå er 60 år.

– Nei, ekspedisjonene er en kombinasjon av eventyr og utdanning, og det er det jeg brenner for. Målet er sju nye ekspedisjoner før jeg blir 70, ler Arnesen.

Siste nytt i Baksiden

Årets solstråle

Ønsker sola velkommen tilbake.

Juridisk doktor i arktisk biologi

Bare det å gå i butikken er et eventyr, innrømmer den eneste Unis-studenten med doktorgrad i jus.

Hot jobb og kalde turer

Isbjørnene passerte tett på, men Alexander Hovland er mest opptatt av Dama, polarhundene og Svalbards hotteste utested.

 
Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!