Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Alle mente Åsa var «tokig»

lykkelig: Åsa Wallin og hennes faste turkamerat Rafat koser seg i Storgata i Svea. – Stockholm blir aldri den samme igjen, sier hun. FOTO: Ole Magnus Rapp

Alle mente Åsa var «tokig»

Men hun er bare fullstendig forelsket.

Tekst:

Publisert:

Da den svenske 41 åringen forlot Stockholm i januar i fjor og flyttet til Longyearbyen, mente alle vennene hun var helt «tokig».

Å forlate en by med 3 millioner innbyggere og foretrekke drøyt 1.900 var galskap. Når hun nå bor i en «by» med én fast innbygger, henne selv, vet hun ikke riktig hva vennene tenker.

– For å gjøre det helt klart: Jeg har det fantastisk her, smiler Åsa. Hun kom for første gang til Svea tidlig i februar, og har siden ikke forlatt gruvesamfunnet.

Det tok litt tid før Åsa bestemte seg for hva hun skulle bli når hun ble stor. I mange år arbeidet hun på kontor med logistikk i den svenske hovedstaden. Så møtte hun en isbre.

– Jeg ble fullstendig satt ut. Ja, forelsket, innrømmer hun. Fasongen, alderen, fargen, mystikken, mektigheten, historikken og dramaet ved en isbre fascinerer veldig.

Så oppdaget hun at hennes lokale universitet hadde egen linje for glasiologi, og etter begynnende studier der tar hun nå master ved Unis, med bo- og kontorsted Svea der hun nå skriver sin masteroppgave.

– Fra mitt vindu ser jeg flere ulike typer isbreer. Utsikten er fantastisk. Naturen er vakker og spennende i alle typer lys til alle årstider, sier Åsa Wallin. Hun går turer i omgivelsene, ser rester av gammel gruvehistorie og ser for seg livet da svenske interesser startet Svea for 99 år siden.

Polarhunden Rafat er en god kamerat og trofast følge på turer i og rundt Svea.

– Her er vi som en stor familie, sier hun. Åsa spiser i messen til Store Norske og har sitt kontor i gruveselskapets administrasjon.

Parallelt med masteroppgaven, er hun Basecamp sin lokale representant i Svea. Åsa gjør klart til turistbesøk, og guider rundt i gruvesamfunnet.

– Mange kan lite om gruver og kull. Når jeg forteller at arealet av Svea Nord dekker mer enn Oslo sentrum, blir de fleste imponert. De fleste tror på forhånd at dette er en bitteliten bygd, og de blir overveldet over størrelsen, sier hun.

Hittil i år har Åsa vært vert for 350 lunsjgjester, og 190 har overnattet. I disse dager er det høysesong. Alle kommer med snøskuter, og hun ser for seg at Svea blir et svært populært utfartsmål i årene som kommer.

Svensken i Svea legger ikke skjul på at hun er kraftig smittet av polarbasillen, og ser ikke frem til 8. mai da hun etter planen må forlate Svea for å levere sin master, og så hjem til Sverige 18. mai.

– Stockholm blir aldri det samme etter dette fantastiske livet i Svea, smiler Åsa Wallin.

STOPP PRESSEN:

Åsa ringer lykkelig til Svalbardposten etter intervjuet:

– Jeg har fått jobb hele sommeren i Basecamp og kommer nordover igjen i slutten av mai!

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Årets solstråle

Ønsker sola velkommen tilbake.

Juridisk doktor i arktisk biologi

Bare det å gå i butikken er et eventyr, innrømmer den eneste Unis-studenten med doktorgrad i jus.

Hot jobb og kalde turer

Isbjørnene passerte tett på, men Alexander Hovland er mest opptatt av Dama, polarhundene og Svalbards hotteste utested.

 
Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!