Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Aldri noe krøll på linja

«Oi, hvor mange maskiner mistet forbindelsen nå?» Han kan tulle for fotografen, men Håkon Strand har full kontroll på nettverket til
Longyearbyen lokalstyre. FOTO: ANDERS FJELLESTAD

Aldri noe krøll på linja

Håkon Strand (49) sørger for at Longyearbyen lokalstyre alltid er på nett.

Tekst:

Publisert:

– Jeg angrer ikke et sekund, sier lillehamringen som nå har bodd i Longyearbyen i seks og et halvt år.

«Livet er Svalbard» hadde nettopp gått på tv, og så dukket jobben som IKT-ansvarlig i Longyearbyen lokalstyre opp.

– Jeg hadde alltid valgt den trygge vei i livet, så nå var tida inne for å gjøre noe helt annet, sier Håkon Strand.

Sammen med to kolleger drifter han nå lokalstyrets elektroniske og virtuelle hjerte. Han sørger for at datamaskiner fungerer, at databaser og systemer er oppe og går, og at brukerne kommer seg inn på nettverket. Selv om teknikk kan være komplisert for de fleste av oss, er det sjelden han får rare spørsmål fra brukerne.

– Nei da, det finnes ikke dumme spørsmål, bare dårlige svar. Folk her er flinke, og det er lite trøbbel, sier han.

Mens husholdningene mesker seg med hyperkjappe fiberlinjer, må Longyearbyen lokalstyre som flere andre lokale bedrifter, klare seg med en mager 8 megabits linje. Det merkes. Som for eksempel under store idrettsarrangementer når alle får en plutselig trang til å logge seg på nett-tv i arbeidstida.

– Under OL måtte vi faktisk stenge NRKs nettsider. Alle skulle se på nett-tv, og dermed gikk nettet tregt, humrer Strand.

Men han pleier ikke bare den elektroniske informasjonsteknologien, han pleier også sin egen informasjonsteknologi. Strand er nemlig en dyktig quizer, og er en av tre quizmastere som ordner spørsmål og svar til mandagsquizene på puben.

– Da jeg kom opp hit, var dette en av de første tingene jeg ble dratt med på. Det er sosialt, og jeg ble bitt av basillen, forteller han.

Treningen har tydeligvis gitt resultater, for Strand er en av fire som skal forsvare byens ære i tv-programmet QuizDan. Under innspillingen i Oslo 29. januar møter lille Longyearbyen kjempene Stavanger og ­Asker/Bærum.­

– Det hadde vært skikkelig flaut å bli feid av banen, og vårt mål er å gjøre det best mulig. Vi har allerede skaffet oss en heiagjeng av tidligere Longyearbyen-folk som kommer i studio, sier han.

For byens svømmende barn, er Håkon Strand også en kjent kar. I flere år har han vært trener i svømmegruppa til Svalbard Turn. Der holder han og de andre trenerne styr på nærmere 100 barn og unge.

– Jeg synes det er viktig å bidra litt til samfunnet. Det er mange ildsjeler her som holder hjulene i gang. Det er også veldig bra nivå på svømmerne opp til en viss alder. Men for de eldre barna har vi dessverre ikke nok treningstimer, sier Strand som selv har vært en racer i bassenget.

– Min disiplin var rygg. Jeg har en 5. plass i Junior-NM, og ble også nordnorsk juniormester da jeg studerte i Nord-Norge, sier Strand som fyller 50 år 19. januar.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Platåbergmannen

Ser du et lys som beveger seg opp Platåberget etter jobb, er det sannsynligvis Anders Magne Lindseth (60). Ser du ingen lys, går han bare uten.

Kong Kyrre

Siden april har saks og barbermaskin ligget urørt. Kyrre Stræth Fledsberg skal vise datteren hvordan Harald Hårfagre så ut.

Peiser på

Flymekaniker Marcus Krogtoft (33) lærer seg noe nytt hvert år.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!